Nikon D90

Jag får be min blivande make och hulde broder så mycket om ursäkt för att jag glömt nämna en världsomvälvande händelse.

Vi har köpt en ny kamera. En fin avancerad digital systemkamera för jättejättemycket pengar. Den heter Nikon D90 och nu ska vi ta en massa fina bilder på Tiam hoppas jag.

Ok så Daniel? :-)

Mysdag på stan

Tiam har en grym känsla för när jag har tänkt blogga. Han kan ha legat bredvid mig helt lugn och kollat på när jag har kollat mailen, tradera, förlovningsringar och facebook, men så fort jag loggar in till bloggen så bara vägrar han att ligga och roa sig själv längre. Så liten och ändå så datoruppmärksam.

För övrigt så har han börjat vara lite mer ok med det där med att ligga och kolla på, vilket jag är väldigt tacksam för. Nu kan man liksom lägga honom på en filt på golvet medan man borstar tänderna, istället för att måsta ha honom i bärselen samtidigt och dregla tandkräm på honom. Grymt praktiskt!

Idag har vi haft en riktig mysdag, sov länge (efter en sisådär natt), sen promenerade vi (jag, Per, Tiam och Tiams mormor som är här nu) ner på stan där vi fikade, shoppade lite och kollade in Falkenbergs utbud av förlovningsringar. Vi hittade en guldaffär här som kändes riktigt bra, så vi bokade in en träff med deras guldsmed på måndag, så då ska vi diskutera igenom det här med ringarna en gång för alla med honom. Ska bli kul! Tiam sov sig igenom hela stadsturen, förutom en slurk mat på caféet, så han var en riktig mönsterbebis idag. Vi tog bussen hem från stan, och sen fick vi lite tid för slappande innan det var dags för middag och idol. Just det - jag hittade en butik idag som säljer Desigual (www.desigual.com), som är ett nytt favvomärke som jag såg i Amsterdam för första gången. Min mamma var snäll och köpte en Desigualhalsduk och -mössa åt mig i present, det blev jag väldigt glad för! Det kommer inte på tal än på ett tag att köpa några kläder till min än så länge mååånga kilo för tunga lekamen, men mössa och halsduk funkar ju!

Både onsdag och torsdag var också fyllda av aktiviteter. I onsdags var vi hos Karin och åt våfflor, där vi blev kvar hela kvällen, och igår var jag och Tiam och hälsade på Ramona och hennes Anton (6 mån) i Göteborg. Åsa och Celia (också 6 mån) var också hos Ramona, och det var så kul att se hur stora barnen har blivit! Man kan knappt fatta att Tiam kommer att bli så stor!

Nu har jag lyckats hålla mig vaken ända till elva och sett färdigt hela idol. Det kommer jag få ångra imorgon... :-)
God natt!

Promenader och bra nätter

I veckan har vi hunnit med lite av varje. Måndagen bjöd på långpromenad för hela familjen, och sen vankades det körsång. Blev dock ingen kör för mig eftersom vi fick trevligt besök från gbg, Martin & Jennie kom och hälsade på på kvällen. Shit vad jag hoppas att de snart vill skaffa en liten Tiam-kompis.

Igår var jag också ute och gick, på en lite ofrivilligt lång promenad.. Gick upp till Lina på Tröingeberg för att lämna tillbaka lite lånade gravidkläder, och sen på tillbakavägen insåg jag när jag var nästan hemma att jag tappat mössa o vantar någonstans längs vägen.. Åååå vad less... Det var bara att vända om och back-tracka tills jag hittade dem.

(Man inser att ens liv inte är så händelserikt när man skriver om sånt här, haha.. :-)

Sen på eftermiddagen åkte vi till Halmstad och kollade på ringar. Vi hittade inget superbra, men vi fick iaf en idé om vad vi vill ha. Jag hittade en jättefin ring som kostade 65000. Den var tydligen "över budget" sa Per.. ;-)

Gårdagens höjdpunkt var dock när Per klockan halv ett på natten illustrerade med ljud och rörelser hur det sett ut när Tiam lättade på gastrycket på skötbordet.. Skrattar fortfarade för mig själv vid minnet..

Tiam har haft några bra nätter nu. Inatt sov han helt ok, och åt dessutom bara 00.30 och 05.30! Rekord!! Hoppas hoppas att detta håller i sig!

Några nya kort kommer här också som utlovat.


Nakenfis


Oh vad roligt :-)


Vilar på pappas rygg en stund (där han senare somnade så Per kunde inte röra på sig :-)

Tiam - bröllopsproffset

Igår var vi på Per & Sarahs bröllop. Det var verkligen superkul, allt från vigsel med en filur till präst, till fest med många roliga kompisar och irländska släktingar. Tiam alias partybebisen skötte sig utmärkt, förutom en tillfällig kris i kyrkan precis när prästen börjat prata. I övrigt sov han eller kikade runt på alla spännande människor och levde inte rövare i någon större utsträckning. Innan vigseln körde vi samma koncept som förra bröllopet, dvs kom dit en timme innan och ammade i bilen så att han skulle vara mätt i kyrkan. När det var dags att gå in så gör det lille gossebarnet en repris av förra gången, dvs lägger av en kräkning och siktar på sina egna och mammas finkläder! Men haha - den här gången var jag listigare än så och hade bäddat in mig själv i frottéhanddukar innan amningen så jag klarade mig helskinnad och slapp gå runt och lukta sur mjölk denna gången! Den som lever han lär... :-) Tiam fick dock byta från finkläderna innan någon ens hunnit se honom även denna gång. Hade gärna lagt upp lite kort från bröllopet om det inte varit så att vi lämnade kameran ute i vagnen och glömde att hämta den så vi lyckades ta exakt noll kort.

Fredagen spenderades hemma med att städa huset. Det tar väl normalt inte en hel dag, men nu när vi inte direkt har några tider att passa så tog vi det rätt lugnt och beskedligt. Kvällen avrundades sen med favvomiddag - palt! - och sen idol (som jag iofs inte lyckades se så mkt av... somnade efter första uppträdandet).

Natten till idag har Tiam faktiskt sovit rätt ok även fast det var partaj igår och vi inte kom i säng förrän efter kl 2. Han har dessutom - hör och häpna - sovit i sin spjälsäng i natt! Det var braiga Anettes tips som gjorde det, att lägga ner en varm vetekudde i hans säng för att "simulera kroppsvärme". Det funkade toppen och Tiam sov som ett litet barn (haha, fyndigt va) i ganska många timmar. För att vara han i alla fall.

Nu är lille herrn lite missnöjd och vill ha mat, så nu får jag avrunda för idag! Mer kort kommer snart, promise!

Tiam 1 månad!

Idag fyller Tiam 1 månad. Det känns konstigt. Å ena sidan känns det som att han alltid har funnits här hos oss, å andra sidan känns det som att vi kom hem från BB härom dagen.

Mamma och pappa älskar dig Tiam, du är det mest fantastiska som hänt!

Det känns som att han börjar vara med lite mer nu. Han kan nöja sig en stund med att sitta i babysittern eller ligga i babygymet och kolla, det har han nte gjort förut. Dock så är nätterna fortfarande lite kaosiga, ingen ordning på sovandet. I natt var han vaken mestadelen av tiden 00.15 - 06.30, och följdaktligen också jag...

I tisdags var vi en sväng och hälsade på på Volvo. Slarviga mamma hade glömt både bärselen och nappen, vilket fick till följd att Tiam rev av ett par skriksonater över kontorslandskapen. Liiite stressande, men det gick ok ändå med såna usla förutsättningar. Jag längtar inte tillbaka till jobbet, även om det förstås var kul att se alla. Ska åka tillbaka på ett mer planerat besök senare och bjuda på fika.

Igår åkte Tiams morfar hem, väldigt sorgligt för både honom och oss. Våra familjer har fått en ny betydelse i våra liv nu (och då menar jag inte bara som barnvakter..), vi uppskattar dem på ett nytt sätt. Nästa vecka kommer Tiams mormor hit igen, det ska bli kul!

Har börjat kolla på förlovningsringar också, vilken djungel!! Om någon har några tips på sidor eller butiker i närheten med fina ringar så mottages dessa tacksamt... Har även börjat surfa på bröllopstorget igen (spenderade ju en del tid där när vi skulle toasta Johan & Evas bröllop), det känns kul!

Har fikat idag med Lina & Ellen + Karin & Filip. Alltid lika kul! Vi tog bebisgruppbild på kidsen men tyvärr inte med min kamera, så jag har inte bilden än, men jag lägger upp den när jag fått den.

Nu är det movie time!

Do re mi fa so la ti do

Idag är vi på utflykt med pappas husbil. Vi passade på att åka en sväng till Göteborg, nu när pappa ändå är här. Det är extremt smidigt att fara iväg på det här sättet när man har en liten bebis, det är jätteskönt att ha med sig hela huset, det är varmt och skönt och man har soffor och fåtöljer att amma i och ett kök att koka vatten och diska i. Toppen för en småbarnsfamilj helt enkelt! Jag ska åka in en sväng till jobbet och visa upp Tiam, fast eftersom jag inte hade någon framförhållning (ringde dit igår), så blir det inte något "riktigt" fika, utan jag går bara dit och tar en kaffe med de som råkar vara på plats just då.

Natten till igår var en liten mardröm. Tiam ville inte sova alls, och dessutom ville han äta med 1,5 timmes mellanrum, så det blev till att sitta upp och eventuellt slumra någon liten liten stund nu och då för den stackars trötta mamman. Det ledde till att jag var SUPERtrött hela dagen igår, men som tur var fick jag mig någon liten tupplur under dagen, vilket räddade mig från totalt sammanbrott. Inatt har dock varit mycket bättre.

Igår var det dags för BVC igen också. Tiam hade gått upp nästan 3hg under veckan, så nu känns det helt stabilt med att han äter det han behöver. Skönt! Däremot hade han inte växt någonting, men hon hävdade att det var rätt så normalt för bebisar som var så långa redan vid födseln. Själv skulle jag vara nöjdare om han växte lite så att man ser att han har en bra tillväxtkurva. Med mig var det inte lika bra dock, fick ta prover och konstatera mitt livs första urinvägsinfektion. Jag är INTE avundssjuk på dem som har detta stup i kvarten, det är ju inte alls behagligt! Nåja, 5 dagar på antibiotika så ska detta vara ur världen.

Igår kväll var jag på körövning! Hade snokat upp en kör för ungefär ett år sedan som enligt annonsen sjunger pop och gospel, men när jag kontaktade dem då skulle de ha ett uppehåll ett tag för att körledaren skulle ha barn. Hon skrev dock tydligen upp mig då, så nu när de startade om fick jag ett brev om det, så jag chansade och for dit. Det var jättekul att sjunga igen (även om man verkligen märker hur SJUKT otränad pipa man har), men det var inte direkt typen av körmedlemmar som man är van med från tidigare års ungdomskörer. Mer blandade åldrar, och en del äldre damer som tycktes känna varandra redan och tog rätt mycket plats i gänget om man säger så. Dessutom var det inte direkt tragglande av stämmor som man är van vid, utan mer "om det är nån som vill sjunga lite lägre så kan ni sjunga så här", och sen fick man rodda sin stämma själv så att säga. Men men, jag ska ge det en chans i alla fall och börja gå dit på måndagarna.

Nu är vi snart framme i gbg, och jag misstänker att Tiam (som inte ätit på dryga tre timmar) kommer att vara sitt arg-hungrigaste när vi kommer fram och stannar, så det är väl bara att börja förbereda sig och dra upp tröjan. :-)


Helgens highlights

Igår var vi på Ullared för första gången på länge. Eller snarare - jag var på Gekås, och pappa, Per och Tiam hängde i husbilen medan jag skulle in "en snabbis" för att avverka inköpslistan. Men denna gången var det värre än någonsin. Kön för att komma in i butiken sträckte sig denna gången runt ett helt kvarter. Trodde jag. När jag kom runt hörnet på kvarteret så hade de dessutom lett kön i en serpentin där, så det var ännu längre än jag trodde. 50 minuter senare kom jag äntligen in i butiken, men då var det faktiskt överkomligt med folk där inne, så det fanns nog en bra och genomtänkt tanke med att släppa in folk kontrollerat. Tiam maratonsov under tiden, så det gick utmärkt att hinna mellan amningarna i alla fall, fast vi hade trott att vi behövde lägga in ett mål ersättning under min Gekås-sejour.

Igår kväll bänkade vi oss sedan framför körslaget, men jag var rätt trött och sov mig igenom det mesta. Kröp till kojs vid 10, medan pappa, Per och Tiam fortsatte kolla tv, men sen fick vi en jättebra natt. Tiam åt vid 23, 04 och 6.30 och sov riktigt bra där emellan! Hoppas hoppas hoppas att det håller i sig... Törs dock inte riktigt tro på det med tanke på hur mycket han sovit idag sen. Han somnade till och med om efter 6.30-målet och vaknade inte "på riktigt" förrän strax efter nio! Dessutom har han ätit lite mer sällan idag, ungefär med 3 timmars mellanrum. Hoppas det också håller i sig, det vore toppen!

Idag har vi varit och ätit lunch på Stålboms, för att visa pappa vårt fina café här i stan. Efter detta handlade vi och sen kom tant Ida och hälsade på. Ida har den rätta knycken med bebisar, det såg man tydligt.. Hon hanterade Tiam med van hand och fick honom direkt att somna fast han var lite orolig. Perfekt barnvaktsmaterial! :-)


Ida och Tiam kom bra överens


Mera barnvaktspotential - Erika & Björn


Tiam testar the ball chair


Tiam trivs hos morfar

Nu är det strax godnatt igen. Man måste ta vara på stunderna när Tiam sover säger de ju...

Torsk på t...ungan

Tiam har fått torsk. Torsk på tungan alltså. Av alla konstiga namn på åkommor så tar nog detta priset tror jag... Torsk är alltså en slags svampinfektion på tungan på spädisar, det ser ut som en vit beläggning och är inget farligt. Man behöver inte ens behandla det om man inte vill, men jag har fått ganska ont i brösten på grund av det (fråga mig inte hur det hänger ihop, men så är det), så jag ska försöka få bort det. Behandlingen är - i sann huskursanda - att ge Tiam Vichyvatten på sked tills det försvinner. Jag började ge honom idag, men hade väl inte riktigt tålamod att låta vichyvattnet bli nog avslaget först. Vet ni hur det ser ut om man ger kolsyrat vatten till en treveckorsbebis? Först ser det ut som att han ska kvävas, följt av det kända russinansiktet, följt av ett gapskrik och sen är faran över. Avslutas dock med en blick som säger "mamma - försöker du ta kål på mig eller??". Ska låta vichyvattnet stå och tappa sin kolsyra betydligt mer innan nästa försök...

Igår var jag och Tiam på vår första föräldragruppsträff. 7 mammor med bebisar mellan 3 och 11 veckor, Tiam var yngst. Helt otippat så kommer alla som träffar honom fram och säger "oooh vad mycket hår han har, hade han så där när han kom ut?". Nåja, vi klarade av alla sex hårkommentarerna och sen var det dags att börja. Det var faktiskt rätt så trevlig tillställning, även om vi inte gjorde nåt "vettigt" denna gången, utan mest bara presenterade oss och pratade lite allmänt om hur det var att få barn. Den här gruppen bestod dessutom av folk mer i vår egen ålder än gruppen på föräldrautbildningen på MVC, så det kändes också bra. Det var en annan pappa som kommer att vara med på träffarna framöver, så jag lovade att berätta det för Per också så att han kanske också hänger med och får den andra pappan att känna sig lite mindre som en utböling..

Igår kväll var vi och hälsade på Joakim och Karin, och Filip förstås, Tiams "nästantvilling" som föddes 30 min efter honom! Det var som vanligt jättekul att träffa dem, det känns så roligt att ha kompisar här i stan som man verkligen gillar att umgås med!

Nu ankommer Tiams morfar om några timmar, men dammsugningen jag tänkte hinna med innan dess får jag nog se i stjärnorna efter.. Jaja, så är det numera!

Skymtar jag en vardag...?

Det är nästan så man tror att vardagen börjar infinna sig! Tiam sov oroligt andra passet på natten, så då tänkte jag på morgonkvisten att nu kanske han somnar om och sover till halv nio då? Och ja, gossebarnet somnade igen och sov till 8.15.. törs man tro att det finns ett mönster...?! Gårkvällen var lite kämpigare. Jag var väldigt trött och labil så Per lät mig gå och lägga mig vid tio, och tog över den överpigge Tiam som inte alls ville sova. Jag hörde några "åååh vad less man blir.." men så småningom hade far och son lagt sig i tv-rummet och somnat. Jag gick ner och hämtade upp dem vid halv tre-snåret då det var dags för mat igen.

Igår var jag ute på promenad med Karin & Filip samt Lina & Ellen. Det var verkligen kul att komma ut med dem, och det var betydligt roligare att sitta och amma efteråt alla tre i vardagsrummet än framför nyhetsmorgon eller CSI. Det börjar överlag kännas som att det är kul att komma ut och göra nån grej varje dag, om än bara en promenad. Det känns inte så läskigt längre ("tänk om han skriker och inte vill sluta", "tänk om han måste äta och jag inte hittar nånstans att amma" osv osv), kanske mycket på grund av att vår son alltid hittills /peppar peppar/ har uppfört sig utmärkt och aldrig ställt till med några problem, men också lite för att man har lärt sig att han inte dör om han skriker i två minuter kanske.

Igår hade vi även premiär för babygymet och babysittern. Jag och Tiam hade en lekstund i hans rum, när han låg i babygymet och råkade veva till en av figurerna, följt av mina ivriga hejarop att han är sååå duktig (jo, jag vet att hans rörelser är slumpmässiga, men man kan väl få låtsas.. .-).



Sen när han var less på det så fick han sitta i babysittern och gunga lite, och där verkade han hemskt nöjd. Han sitter faktiskt i den just nu också och jo - tror ni inte att han har spontansomnat igen! Fantastico!! Haha, nu hände nåt roligt. Han vaknade till och sprätte med armarna, vilket satte sittern i gungning så han sövde sig själv igen.. Vilken fantastisk uppfinning :-) Fatta vad insnöad man är. Jag tyckte på riktigt att det var jättekul.


Han ser lite arg ut, men det var nog koncentration på de fina sångerna jag sjöng för honom :-)

I eftermiddag ska jag försöka vara med på ett möte på jobbet per telefon. Det är någon organisationsförändring på gång, och även om man är lite (eller kanske mycket) bortkopplad så är det ändå intressant att hänga med på det större grejorna som händer. Jag blev för övrigt uppringd av chefen för gruppchefsjobbet jag sökte häromdagen också. Jag hade inte fått det, men det hade jag redan på känn, så det var ingen big deal direkt.

Ikväll kommer Ida, Erika och Björn och hälsar på, så det ska bli så superkul!! Hoppas Tiam sparar de värsta bajsblöjorna tills dess så ska de få öva.. haha.. :-)

BVC

Snabb uppdatering efter BVC-besöket. Tiam har ätit duktigt och gått upp 220g denna veckan! Det innebär att det är godkänt och att han uppenbarligen får den mat han behöver från mig! Så skönt att slippa gå tillbaka till ersättning och så skönt att slippa oroa sig för att han inte får mat! Vi fick dock tipset ändå att ge honom ett mål ersättning till kvällen istället för amning för att se om han sover bättre på det, så det kanske vi ska prova. Det har funkat bra för Tiams kompis Ellen, hon har fått en flaska ersättning till kvällen länge, och det gjorde susen för nattsömnen!

Funderar nu på om jag ska försöka komma ut på promenad i eftermiddag, eller om jag ska följa min instinkt och försöka sova lite nu när Tiam gör det... Tror det blir sova idag!

Det där med prioriteringar...

Nu - nu kom den där lilla stunden när det fanns 10 min över som man kunde använda till att blogga! Det är inte så att det aldrig finns någon tid över. Det är bara det att när Tiam sover så vill man:
1. SOVA
2. Duscha
3. Plocka ihop lite, tvätta, diska...
4. Ringa någon man lovat ringa men aldrig hunnit
5. Kolla mailen och facebook

..och när allt detta är gjort så finns sällan de där minuterna kvar att blogga. Jag ligger dock ofta och tänker på vad jag skulle vilja skriva om, så viljan finns där!

Imorse till exempel, jag låg kvar i sängen med Tiam efter att Per åkt till jobbet. Han var vaken men på gott humör, och så plötsligt hände det - han spontansomnade! (Inte ett vanligt fenomen.) Då trodde jag att jag kunde smyga fram datorn och greja lite, men inte.. Eftersom vår lille son helst vill att en av oss eller helst båda ska ligga nära, nära, så dög det att ligga ensam i cirka så länge som det tar att starta upp datorn, och sen var den chansen förbi!

I helgen hade vi besök av Pers föräldrar, bror och svägerska. Det var verkligen kul, och skönt att få bli bortskämd med mat och bebisbärande. Tiam trivs också allra bäst när det är liv och rörelse, så han var också nöjd med besöket!

Nu ska vi strax iväg till BVC för nästa väg-och-mät. Jag är lite spänd inför detta, eftersom vi slutat ge ersättning, och jag tycker att Tiam inte verkar ha lagt på sig något sedan sist. Vad ska domen bli? Kommer vi behöva gå tillbaka till att komplettera med ersättning igen? Det senaste dygnet har han även velat äta oftare än tidigare. Jag vet inte vad det innebär riktigt, antingen är det väl en sk tillväxtperiod när de intensivammar, eller också kanske han inte blir ordentligt mätt. Vad vet jag... Det är lite störande att det är så mkt man inte vet och inte kan ta reda på!

För att lämna bebissnacket för en sekund (förstår om ni tröttnar..) - jag har äntligen fått köpa min ball chair!!! Vi köpte den på blocket av en kille i Stockholm. Som väntat så blev vi lite lurade på skicket på stolen (fanns lite repor och lagret i den snurrande foten var trasigt), men nu är den i alla fall här och är jättejättefin!! Den fick stå i vardagsrummet eftersom den inte går in i någon annan dörröppning. Det var ju inte planen, den skulle ju stå i Tiams rum just nu, men jag bryr mig faktiskt inte så mycket, jag är mest glad att jag fått min hett efterlängtade stol!

Torsdag är Pers sista dag på jobbet. Känns skönt att han ska komma hem, men läskigt att gå ut i den stora ovissheten. Sen är det inte helt enkelt att bestämma hur vi ska ha det hemma heller kan jag tycka. Hur delar man upp ansvaret när vi båda är hemma med Tiam? Jag inser ju att jag måste amma titt som tätt, men i övrigt? Jag vill gärna ha ett system för tex vem som kliver upp med honom på morgonen eller vem som får egen tid när osv, men Per är inte lika sugen på att ha såna scheman verkar det som. Nåja, det ger sig väl eftersom hoppas jag.

Nu är det strax dags att packa ihop och bege sig mot BVC. Timingen är toppen, jag misstänker att Tiam kommer bli hungrig och arg ungefär precis när vi ska dit. Får se hur det går...

Sällskapssjuk och nattpigg

Nu var det några dagar sen jag startade datorn igen. Det känns lite konstigt, kan inte påstå att det hände så ofta innan vi fick barn.. :-)

Tiam är nu en pigg och sällskapssjuk kille. Nu är tiden över när han accepterade att ligga i sin korg på golvet och kika lite. Nu är det bärsele eller famnen som gäller när han är vaken, och skulle han somna så går det minsann inte att smyg-lägga-ner honom, då vaknar han direkt och protesterar. Just nu sitter han i bärselen och sover, uppenbart nöjd med situationen. Att mamma sen får lite dåligt med tid att göra vettiga grejor på dagarna, det verkar han inte bry sig värst om...

I måndags var vi på BVC och vägde och mätte. Han hade gått upp jättebra, 4330g vägde han nu, dvs +430g på en vecka! Kändes mycket skönt att höra, eftersom det ändå varit så tjorvigt med amning och ersättning osv. Pernilla (vår BVC-sköterska) tyckte att vi kunde prova att ta bort eller trappa ner ersättningen nu, och det var ju precis vad vi hoppats på! Det är jätteskönt att inte behöva mecka med ersättning efter varje mål, men mitt oroliga mammahjärta är fortfarande lite nervös över att han kanske får i sig för lite, jag inbillar mig att han verkat lite svag de senaste dagarna...

Hur som helst så är han då inte för svag för att vara vaken stora delar av nätterna. Det är ett nytt påfund som han börjat med de senaste nätterna, att inte somna om efter mitt-i-natten-maten (typ nån gång mellan 2 och 4). Dessutom är det inte direkt att han ligger nöjt och funderar, utan ingenting är liksom bra nog, oavsett om man vyssar, går, buffar eller ligger. I natt körde vi ett me-so-not-happy-race mellan 4 och 6.30, sen var jag hyfsat trött. Men - då kompenserade han med att sova till 9.15 sedan, så då fick jag också sovmorgon som tur var. Dessutom tycker han att mamma och pappa får vara max 20cm bort när man ska sova. Spjälsängen är med andra ord inte överdrivet populär. :-)

Jag inser att vi ändå har en ganska snäll son. Han är sällan otröstligt ledsen, och bara han får vara med så är han oftast rätt nöjd. Dessutom får jag ändå typ 5h sömn per dygn, och det räcker rätt långt för mig. Sen när Per går hem från jobbet nästa fredag så får vi ju ännu lättare när vi kan dela mera, så detta känns än så länge helt ok måste jag säga!

I veckan har vi även haft påhälsning av lite kompisar, både till oss och till Tiam! I tisdags kom våra "Falkenbergskompisar" Calle och Lena med sina barn CajsaStina 2år och Samuel 9 månader. Fullt ös medvetslös vill jag lova! Jag beundrar föräldrar med barn som är så nära i åldern, det är en konst att rodda runt det! Igår kom också Eva & Hilma och Magnus, Åsa och Celia hit. Hilma och Celia höll igång, medan deras polare Tiam sov i godan ro, sin vana trogen när det är mycket liv och rörelse runt ikring. Ska bli så kul när de blir lite större och kan leka med varandra!

Nu är det dags att börja tänka på lunch ser jag, jag gissar att jag har runt en halvtimme på mig innan det är dags för Tiams lunch. Har dock börjat bli en hejjare på att äta med en hand (vanligen mat som hunnit bli kall), så det ska vi nog också klara av! Avslutar med ett kort från Tiams mys i sängen i går morse.



..och en länk till vår lille lokalkändis:
http://www.kuriren.nu/familj/


Partybebis

Nu SKA det bli av! Idag SKA vi ut och gå. Alltså aldrig hade jag kunnat tro att det skulle vara så himla svårt då, att bara ta sig ut och gå, men timingen ska vara den rätta och Tiam ska känna för att ligga ner i vagnen. Plus att det är en fördel om inte hela Halland håller på att blåsa bort samtidigt. Gjorde ett tappert försök i fredags, men det satte Tiam stopp för redan på altanen genom att visa med all önskvärd tydlighet att han inte hade för avsikt att hänga med på nån promenad. Men idag ska det alltså gå har jag tänkt.

I lördags var vi då på partypremiär, på Karin och Martins bröllop i Sätila. Vi hade planerat dagen in i minsta detalj, och det gick faktiskt rätt ok med att följa planerna, men några smärre undantag. Till att börja med hade vi tajmat matningen till att han skulle vara hungrig när vi kom fram till Sätila (vi var där en timme innan vigseln), och 10 min innan ankomst vaknade Tiam och började skrika efter mat, så det var ju godkänt. Sen ammade han, och ville inte ha någon flaska, men sen - när jag just sagt "vi måste gå in om 5 minuter" - så kaskadkräktes det lilla livet över sig själv, mig och bilsätet. Toppen. Jag hade med extra kläder till honom, men det var ingen som hade tipsat mig om att jag kanske borde tagit extra kläder till mig själv också... Nåväl, det var bara att torka upp det värsta (inklusive pölen som bildats inuti behån som jag hittade i sista minuten innan vi gick in) och inse att jag skulle lukta sur mjölk resten av kvällen. Jaja, värre saker har ju hänt. Hur som helst så kompenserade Tiam mer än väl genom att sova sig igenom i princip hela kvällen. Han uppförde sig helt klart bäst av de 4 bebisar under 3 månader som var där!

Tiams väluppfostrade beteende till trots, så var vi både rätt slut ändå när vi väl kom hem vid 23.30, men då väntade mamma och Torsten med presenter och nybakta bullar (till Pers stora glädje) så klockan blev ännu lite mer innan vi kom i säng. Söndagen blev därför mest en tröttisdag då vi blev bortskämda med mat och bebisbärande av mamma och Torsten. Skönt!

I natt har Tiam varit vaken ett längre tag för första gången. Det hoppas vi på att det inte kommer att bli en vana. Vi tog ett snack i natt, han och jag, men jag är inte säker på att han lyssnade på sin mamma...

Nu sover han i bärselen, vilket är väldigt praktiskt i jämförelse med att bära på honom, och snart är det väl dags för mat igen. Men sen blir det promenad - så det så!

Ingenjörsmässig approach till amning

Nu har det gått ett par dagar sedan sist jag skrev igen, fattar inte hur det går till egentligen! Jag är i alla fall väldigt glad, eftersom amningen tagit ett rejält kliv framåt sen sist, och även fast han fortfarande får lite ersättning efter varje mål så går det MYCKET bättre.

I förrgår var kulmen på allt elände då Tiam från att inte vilja ta bröstet alls gick till att amma i typ 4h åt gången. Han somnade ifrån, men så fort man försökte lägga ner honom så skrek han i total förtvivlan. Per var dessutom iväg på kvällen en sväng, och när han kom hem så möttes han av en grinande och fullständigt slut Josefin och en mycket missnöjd Tiam. Natten spenderade jag mestadels vaken, eftersom han sov så oroligt så att jag liksom aldrig kom till ro. Men - jag fick mycket tid att fundera och kom fram till att jag egentligen borde kunna klura ut hur det här borde göras. Statistik och analyser kan man tillämpa på alla områden - även amning. (Jo jag vet, det är nördigt men vänta bara så får ni höra om hur det hjälpte.)

Sagt och gjort, igår började jag med en ny approach baserat på hur det "borde vara" enligt mina egna slutsatser. När Tiam är hungrig får han äta ett "helt mål", dvs båda brösten + ersättning efteråt tills han är mätt och inte vill ha mer. Sedan är han nöjd och lugn, oavsett om han sover eller är vaken, tills han är hungrig igen och då kör vi ett nytt helt mål. Några ytterligare ingenjörsmässiga slutsatser ledde också till att jag nu slutat pumpa, och det gjorde också sitt till att amningen blev bättre.

Vi har sedan börjat föra bok över mat- och sovtider samt ersättningsmängd för att kunna hitta ett mönster, och lättare kunna se vad han verkar behöva och när. Det har hittills funkat hur bra som helst!! Det är i och för sig bara två dagar än, men hittills har vi kunnat skatta oss lyckliga över en mestadels nöjd son samt en mer avslappnad mamma nu när inte amningen innebär så mycket ångest längre! Jag tänker inte ta ut något i förskott här, men trenden är i alla fall positiv.

Vi har också hunnit klara av första badet! Man kan väl inte påstå att lilleman tyckte om det direkt, han skrek som en stucken, men när han fick komma upp så tyckte han att det var jättemysigt att bli inlindad i sin frottécape och vara hos pappa medan mamma försökte torka kalufsen, det var toppen det!


Inte roligt tyckte Tiam


...men skönt efteråt

Igår hade vi världens mysigaste kväll. Jag sov lite på sena eftermiddagen, och sen när jag vaknade och hade ammat så hade Per gjort upp eld i kaminen och lagt fram FatBoy-säcken till oss och fårskinnet till Tiam, så fick hela familjen sig en välförtjänt mysstund framför brasan!



Efter detta slocknade jag med Tiam framför idol, och vi sov i flera timmar där innan det var dags för kvällsmål och sängen. Så skönt! Imorgon ska vi på bröllop. Det blir en utmaning...

RSS 2.0