Ajaj

Stackars lilla Tiam. Idag när vi satt vid köksbordet efter maten så stod han i mitt knä, och helt plötsligt böjde han sig framåt utan att jag hängde med, fick övervikt och tippadre rakt ner i bordet med hela ansiktet. AJ!! Fatta vad ont det måste ha gjort! Nu har liten sin första fläskläpp och mamma ett dåligt samvete för att jag är så värdelös och inte hänger med.. Resten av kvällen har han dock varit på ett strålande humör och skrattat massor med sin pappa, ett nytt mer "riktigt" skratt, det låter jättemysigt.

Det tuffar på med maten som på räls. Nu har vi avverkat potatis, palsternacka, majs och päron, och imorrn blir det morot. På kvällen äter han numera en hel portion gröt, så ett amningsmål är alltså helt utbytt redan! Jätteskönt för mig också, då är jag mer obunden och kan tex åka och träna på kvällen eller så. Var lite orolig att han inte blev mätt på det, men inatt sov han ända fram till strax efter fem på gröten, så det måste ju vara ok!

Var på BVC i fredags och körde en drop-in-väg-och-mät, han var fortfarande 65cm (vilket är bra, har ett helt berg av 68-kläder att avverka :-) och väger nu 8150g. Jag frågade mer om maten där också, men de tyckte att det verkade toppen och att vi kunde köra på och byta ut lunchen också mot ett grönsaks/rotfruktsmål så fort vi vet att han tål det. Vid fem månader kunder vi introducera kött/fisk/fågel samt byta ut frukostmålet mot gröt också tyckte hon. Toppen!

Igår var det världens finaste dag här. Solen strålade och det var krispigt och härligt i luften, om än ganska kallt. Jag fick med mig Per ut på promenad (kors i taket), så vi gick ner till stan och fikade på Stålboms. Stor-Tiam kan ju sitta i egen barnstol nu och leka med en leksak, så då kan vi njuta av en kaffe i lugn och ro!



Sen på kvällen hade vi Lina, Andrew och Ellen över på middag, och jag testade lite nya recept på dem. Coca cola-stek och sen after eight-tårta till efterrätt. Det blev nog bra tror jag, det var kul att göra nåt nytt. Hade tänkt hänga med dem till badhuset idag med Tiam, men Per blev tvungen att jobba, så då ville jag inte åka med honom själv, så där första gången.

För övrigt - lillrackarn sitter ju upp! Han sitter såklart inte rak, men så där lite framåtlutad och stödjer på armarna. Det är perfekt, han tycker det är jätteroligt. Jag kan sätta honom på sin lekmatta med amningskudden runt ikring, så gör det inget när han tippar. Han sitter och lyser som en sol och ser ut som att han känner sig jätteduktig. Har inte tagit nån bild på det än, kommer snart!

Ibland blir man lite trött också...


Mästerdetektiven på nya äventyr

Ni vet det där som de gjorde i typ Ture Sventon när man var liten, att ånga upp ett igenklistrat kuvert så det inte syns att det varit öppnat? Bullshit. Det går ju inte! Det enda det slutade med var att jag brände mig på vattenångan och kuvertet blev skrynkligt. Nu var det ju inte direkt nåt detektivarbete jag höll på med om sanningen ska fram, skulle bara lägga in ett papper till i ett brev jag skulle skicka till Volvo och redan hade frankerat, och så skulle jag vara fiffig trodde jag.

Här snöar det mängder idag. Riktigt mysigt. Hade ett litet halleluja-moment imorse när jag satt och drack kaffe, tittade ut genom fönstret och lyssnade på bästa låten "Fireflies" på radio. Gårkvällen var en liten orgie i trötthet, rastlöshet, småbråk och en ledsen Tiam, så det var ingen höjdare, men idag är jag på banan igen!



Idag har jag klarat av första viktväktarveckan, och vågen imorse visade på -0,8kg. Helt ok resultat tycker jag. 11,6kg kvar till målvikt... Känns överkomligt ändå!

Tiam smaskar på med sina smakisar. Igår fick han palsternacka med majskrok till efterrätt. Verkade poppis om än ganska kladdigt, det är svårt att pricka munnen med majskroken, haha.. :-) Han åt även 2/3 fullportion av gröten igår kväll, så nu är det nog snart vi kan byta ut kvällsmålet mot gröt helt, ska bli så skönt! Då kan vi ändra på hans schema så han förhoppningsvis somnar lite tidigare, nu är det oftast mellan 21.30-22, och det blir lite sent tycker jag. Vi tänkte ändra schemat redan nu, men jag kom på att det blir väldigt opraktiskt med kvällsmål runt sju-halv åtta, eftersom det är då man gör allt, som träning, kören, fika eller vad det nu kan vara.

Vi övar även en del på att ligga på mage och sitta, och det går ganska bra, men när Tiam sitter så vill han vicka framåt, så efter en liten stund ser det ut så här (suddig bild, men ni fattar..):



Har även fått mitt nya ex av "Växa och upptäcka världen" idag. Jag gav bort min bok till Johanna under jul, men nu har jag kommit mig för att beställa en ny. På tiden eftersom Tiam är 18 veckor, så nu är det dags för ett "språng" igen nästa vecka! Hoppas att det är anledningen till att han sover så oroligt på nätterna, i så fall borde det ju släppa snart. På dagarna är han i alla fall glad och nöjd oftast. Leka i bumbon är kul, se nedan..



Nu dags att amma, sen sopa fram bilen och sticka på babyrytmik!

"Ofrivillig" slappardag

Idag har vi haft en riktigt skön slappardag, jag och Tiam. Det var egentligen inte meningen att den skulle bli så slapp, jag hade en del på min att-göra-lista för dagen, men Tiam var lite trött efter att ha sovit oroligt på natten, så han ville mest vara i famnen. Eftersom hans önskan är min lag så blev det att mest sitta och mysa med honom i famnen och kolla på "Halv åtta hos mig" på tv4 play. Kul program förresten! Hur som helst så fick vi i alla fall lite gjort när vi, efter att ha röjt undan spåren efter en bajsfest i bumbon (ja, ni kan ju tänka er..), så åkte vi och veckohandlade. Tiam verkar tycka att det är rätt kul när vi är och handlar, antar att det är spännande med en massa former och färger att titta på hela tiden.

I övrigt smaskar Tiam på med sina smakisar. Gröt och potatis går ner utan problem, även om det är lite svårt att veta hur man tuggar och sväljer ibland, och imorgon blir det att gå vidare med palsternacka och större portion gröt. Måste kanske ge lite katrinplommon också när han får mera gröt.

Ikväll har vi varit på barnklädesparty hos Lena. Det var första gången jag har varit på ett hemförsäljningsparty av nåt slag, men det var rätt kul tyckte jag. Denna gången var det märket Blingo. Tänkte när jag gick dit att jag nog måste köpa nåt för att "vara trevlig", men det visade sig att de hade en hel del som jag ville ha. Det slutade med att jag beställde ett par byxor till Tiam, och två mössor (likadana, lite cheezy jag vet..) till mig och Tiam. En bonus var att Tiam fick testa Samuels gåstol också. Han fattade inte hur han skulle gå med den, men trivdes väldigt bra i den. Vi blev lovade att få ta över den när Samuel haft den färdigt, vilket är alldeles snart, så nu blir det nog gåstol för Tiam i alla fall tror jag.

För min egen del så har jag kört Viktväktarna nu sen i onsdags förra veckan då, så i övermorgon blir det vägning nr 2. Känns lite spännande att se vad vågen visar, men jag vet ju att det händer inga underverk på kort tid. Tålamod är det som gäller, men jag vet ju av erfarenhet att det ska gå sakta för att resultatet ska bli bestående.. Har i alla fall varit duktig och ätit upp mina points, trots att det är rätt mycket jag ska äta nu när jag ammar och så.

Nu har jag avslutat min kopp te i lugn och ro vid köksbordet, så nu ska jag gå och ansluta mig till mina två sovande pojkar i sovrummet. God natt!

Tiam 4 månader!

Igår fyllde Tiam fyra månader. Fyra månader som har varit helt underbara, och helt annorlunda än vad jag hade förväntat mig. Det mesta har faktiskt varit positivt överraskande, vi har till exempel varit mindre trötta än vad jag trodde, det har varit lättare att ha med honom och göra grejor än vad jag hade förväntat mig, och framför allt kan man aldrig föreställa sig den kärleken man skulle känna, och glädjen för varenda litet smile man får. Tiam, mamma och pappa älskar dig sitt allra mestaste!

Fyramånadersdagen firades med introduktion av grötsmakis för Tiam! Det gick jättebra, han fattade rätt snabbt att han skulle "tugga" och svälja, och verkade tycka att det var rätt ok, inga grimaser alls. Vi filmade det såklart, som de ivriga förstagångsföräldrar vi är, men tyvärr gick det inte att lägga upp här utan att lägga ut det på youtube, så det blir ingen filmsnutt här just nu i alla fall. Kanske gör det senare om tid och lust finnes. Idag fick han även smaka lite potatis. Det var en mindre hit än gröten, men ok ändå, fortfarande inga grimaser i alla fall.
Förresten, är det nån som vet hur länge man måste köra smakisar med gröt innan man kan byta ut kvällsmålet mot gröt helt och hållet?

Igår var jag även i Göteborg på dagen och pratade med min chef angående det här med vad jag ska jobba med när jag går tillbaka till jobbet. Jag känner mig inte så laddad för att gå tillbaka till det jobb jag lämnade, utan söker fortfarande efter ett lämpligt gruppchefsjobb. Nu är det ju så att min egen avdelning har omorganiserats, och det kommer att annonseras ut en gruppchefstjänst där, men jag känner mig lite skeptisk till den här idén med att vara chef över sina gamla kollegor, och dessutom över en del som jag är vän med "privat" också så att säga. Hm... tricky det där.. Sen hade det kommit ut ett annat gruppchefsjobb, som min chef tyckte att jag skulle söka, men det är jag också skeptisk till av andra anledningar. Det är svårt det där med att hitta ett jobb som känns bra på alla sätt och vis, så man får väl köra på känn och hoppas att det blir rätt! Efter att jag varit på jobbet så följde Karin och Sofia från mitt projekt med hem till Falkenberg, och vi lagade mat och snackade skit hela kvällen. Det var så kul, det var länge sen vi fick hänga på det här viset. De sov över och idag på förmiddagen var vi på Gekås. Det var nog sista gången på ett tag som jag åkte bort från Tiam över en matning. Det hade gått jättetrögt och han hade skrikit och inte fått i sig nästan nåt. Extremt stressande för en mamma på vift, så detta var nog sista försöket innan han börjat ersätta mål med gröt eller puréer. Han tar helt enkelt inte flaska från Per, ens med bröstmjölk i (som det var denna gången).

Tiam har varit mammig i allmänhet de senaste dagarna. När han är glad och pigg kan han vara hos vem som helst, men om han är ledsen är det mamma som gäller. Det känns jobbigt, både för mig och Per, men det är bara att intala sig att det är en period bara. Sen är det väl kanske så att vi är bortskämda med att Tiam fått lika mycket av mamma- och pappainteraktion tidigare när Per varit hemma, och nu är det helt plötsligt bara han och jag mestadelen av tiden. Det gör säkert också en skillnad. Svårt, men jag hoppas att det ger sig snart igen.

Ikväll har vi besök av Pers kompis Hägge och han hund Brutus, och de stannar över till imorgon. Då avlöses de av fina Anna från mitt jobb som snart ska flytta till Finland, men kommer och gör en sista (och första i och för sig) visit här innan hon åker. Det är så kul att ha gäster här, vi trivs verkligen med det!

Avslutningsvis måste jag bara berätta lite om när mammagruppen var här i torsdags också. Det var alltså 7 mammor, 7 bebisar mellan 4 och 6 månader, samt en fyraåring. Det var liv i luckan må ni tro! Tiam lät sig dock inte störas nämnvärt, utan tog sin eftermiddagssov precis som vanligt och vaknade inte av skrik eller stoj. Stabil kille! Det är verkligen jättekul att de här grupperna finns, så man får utöka sitt "nätverk" med fler kompisar, som dessutom är i samma sits som en själv med bebisar hemma och så. Dock så tackade jag tyst min lyckliga stjärna att vi har fått just fantastiske Tiam till vår familj. Speciellt när jag hör en av tjejerna i gruppen som har en 5,5 månaders son som just nu vaknar VARJE HALVTIMME på natten och skriker i sinne!! Shit, jag skulle aldrig klara det tror jag. Fast när man måste klarar man visst vad som helst, även om den här mamman just nu känner sig nära vansinnets rand. Jag förstår henne..

God natt, nu är jag på övertid igen.. Dags att stänga de små blå!

Glömde...

Jag glömde ju att skriva om att Tiam nu, sedan en vecka, går på matschema! Efter att ha blivit ganska less på att han ville äta med 2-2,5h mellanrum så bestämde jag mig helt enkelt (efter att ha konsulterat BVC-Pernilla) för att köra in honom på schema med 3h mellanrum för maten under dagarna. Det går KANON!!! Jag kör inte exakt på minuten, utan +/- 15 min, så det blir liksom en "mathalvtimme", dvs han ska tex äta nån gång mellan 14 och 14.30. Detta gör det så himla enkelt att planera, och dessutom slipper jag de täta amningarna eftersom han verkar fullt nöjd med detta. Sen sover han ca 30 min en gång mellan varje mål, så då får man passa på att göra det man behöver göra utan bebis. På nätterna får han äta när han vill, men sen vi körde igång detta så är det i princip alltid att han vill äta en gång mellan 4 och 5. Toppen!

Bakdag på ett ben

Grattis mamma som fyller 65 idag! Man kan tro att hon ska gå i pension nu och vara jourhavande barnvakt, men inte - hon är så omtyckt av sina skolbarn och tycker det är så kul att hon ska hålla på några år till! Hoppas du får en bra dag mamma.

Tiam ligger och sover nu, helt utmattad efter att ha bakat kladdkaka och biscotti med mamma.. Han satt i bumbon och tittade på och höll sladden till elvispen i ett järngrepp hela tiden (och ja - jag hade koll så han inte kunde göra illa sig på nåt sätt). Duktig liten sockerbagare! Till slut blev han så trött att han nickade till i bumbon i sann "tråkigt-möte-i-riksdagen"-stil (vilket aldrig brukar hända, för han börjar gnälla innan han blir så trött, så det måste ha varit spännande), så då fick jag slutföra biscottin på egen hand och ta en välförtjänt kopp kaffe.

Igår var jag på mitt första aerobicspass på år och dar! Det var riktigt roligt, men naturligtvis så pajade jag mitt knä på nåt konstigt vis så jag knappt kan gå idag. Per var snäll och kom med alvedon och tigerbalsam på säng i morse, så jag kunde ta mig upp i alla fall, och nu känns det nog lite bättre. Vill jag tro i alla fall. Nytt pass imorgon, men vi får väl se om jag är återställd tills dess.

Jag har också plockat bort liggdelen i Tiams vagn nu. Lilla storkillen vill ju sitta upp när han åker numera, och med den smarta ombyggbara liggdelen så har han nu istället en mysig åkpåse med lurv i, så även sittdelen känns lite ombonad. Hade sett fram emot att inviga den idag, men gårdagens knäincident sätter p för den saken.

Ni som läser som har småbarn - vad är er inställning till gåstolar? Jag har hört en massa om att de inte är bra, hämmar den "riktiga" gå-utvecklingen, gör att bebisarna börjar gå på tå osv osv, men vad tycker ni? Jag tror att Tiam skulle älska att ha en sån, eftersom han bara vill stå hela tiden, men jag vill ju inte göra något som kan vara dåligt för honom... Ja, man vet inte..

Nu är det dags att plocka ut biscottin! På återseende!

No more söndagsångest

Så var det måndag igen. Nu för tiden för ju inte måndagarna med sig någon ångest på söndagkvällarna längre, utan snarare en förväntan inför de roliga saker som ska hända i veckan. Jag ska se till att det fortsätter att vara så sen när jag ska börja jobba igen.. Det blir en utmaning, men det ska gå!

Helgen förlöpte med en massa kul innehåll. I fredags kom ju fina Lisa hit, och vi åt paj, snackade skit och myste. Äntligen fick Tiam träffa sin tant Lisa! Vi passade också på att fråga Lisa om hon ville vara gudmor åt honom, och det ville hon, så både hon och jag grät en skvätt.

På lördagen kom Erika och Björn, och Per och Björn stack iväg och åkte längdskidor medan vi tjejer promenixade med Tiam. Vi övertalade dem att stanna över natten till söndag, så då fick vi ha kvar dem på middag också, tur! Bara så ni vet allihopa så vill vi ALLTID att ni stannar över natten när ni som inte bor i Falkenberg hälsar på, det blir så mycket bättre än att behöva börja titta på klockan vid nio och stressa hem på kvällskvisten.

Lisa var kvar till fem-snåret igår, så vi hann gå en promenad igår också. Vi passade på att gå till nya Friskis här i Fkbg, jag skulle kolla in om det är nånting för mig. Känner mig fortfarande tveksam, men jag ska gå dit i veckan på några gratispass och kolla läget. Annars vet jag då inte vad jag ska hitta på. Fitness Express kanske, det är ett gym som är öppet alla dagar dygnet runt (man går in med egen "nyckel"), det kanske är nåt för en småbarnsförälder? När man har ammat vid fyra-snåret på natten; "Nej, men om jag skulle sticka och träna då?" Hm.. nej kanske inte ändå.

Jag pratade med min chef i fredags också, det börjar bli aktuellt att kanske söka lite fler nya jobb. Det har kommit ut ett som kanske skulle kunna passa, plus att det finns några intressanta grejor i den nya organisationen som min chef (som iofs har bytt jobb genom den här organisationsförändringen) kommer att handha. Hur som helst så kom vi överens om att vi skulle pratas vid inom de närmsta veckorna, jag känner att jag behöver bolla lite med honom om vad jag borde söka och inte. Har i alla fall fått upp lite hopp om att kunna byta jobb innan jag kommer tillbaka.. skulle kännas kul att få nån av grejorna han har på g i sin nya organisation.

Ikväll skulle jag har gjort två grejor, först gått och skrivit in mig på viktväktarna och sen åkt på kören. Det slutade med att jag bestämde mig för att köra viktväktarna online istället för möten, och sen när jag åkte till kören så var det mörkt och låst där, så jag vet inte om min körledare har fått sin bebis nu kanske? Eller så har de ställt in och glömt meddela mig då jag inte var där förra måndagen.

Hur som helst så väntar en massa skoj under veckan nu i alla fall. På onsdag ska vi på babyrytmik för första gången, på torsdag har jag bjudit hem de i min mammagrupp på fika (6 vuxna och 8 barn, gulp!), och på fredag kommer Karin och Sofia från jobbet hit! Så kul, de ska sova över och sen ska vi åka till Ullared på lördag.

Till helgen blir det premiär för smakportioner för Tiam också, ska bli så kul att se vad han tycker om "vanlig mat", jag har på känn att han kommer älska det!

Fredagskortis

Minusgraderna och snön håller i sig även här i de södra delarna av landet. Det är så skönt, det extra ljuset gör mycket, helt plötsligt behöver man inte gå och vara deprimerad över regnet från sidan och lermojset ute. Inte för att jag kan påstå att vår hall är ren ändå (suuupergrisig av att dra snömoddig vagn fram och tillbaka där hela tiden), men ändå bättre på nåt sätt.

Igår var vi då alltså på BVC och körde en mät-och-väg. Tiam är numera en stadig karl på 7830g och 65cm. Inte så att man behöver bekymra sig om att inte äter nog direkt.. :-) Dessutom fick vi en tid för 5-månadersvaccinet om en månad. Uäää, inte vaccin igen, jag gruvar mig verkligen! Jag lämnade genast över tiden till Per som får boka om till nåt som passar honom. Mammahjärtat säger pass på den här.

Vad det gäller dopet så har vi lagt om planen helt nu. Ny plan är att vi ska döpa Tiam i fjällen till påsk! Har pratat med prällen igår, och det lutar åt att det blir på annandag påsk i Tärna kyrka. Toppen! För de flesta i alla fall, för några blir det ju längre och bökigare, men så får det bli. Nu ska det bara spikas en tid och gudmor/gudfar ska tillfrågas så är det bara att köra sen. Blir dock fortfarande bara familjen, vi har nog svårt att husera dem!

Idag har jag varit på promenad med Anna & Elin från mammagruppen, jättekul att de hörde av sig verkligen. Det är kul att utvidga sitt nätverk här i stan. Dessutom fick jag ju en jättebra anledning att inte behöva börja städa förrän efter lunch. Det är alltså städning som är dagens pryl. Fyyyy vad det är trist att städa!! Per - när vi jobbar båda två så vill jag VERKLIGEN att vi lejer bort städningen.. snälla lova det...

Ikväll kommer Lisa - tjoho!! Äntligen ska Tiam få träffa henne, det är på tiden. Nu börjar Tiam äta på tangentbordet, så nu är det dags att sluta tror jag. So long!

Hoho från en nattuggla

Klockan är 03.29 och jag har inte sovit sedan 00.21. Och jag kan inte skylla på Tiam. Han åt där vid tjugo över tolv för att sen somna om precis som han ska, men värre var det med mig. Jag vet inte varför jag inte kan sova, men det är sjukt irriterande!! Snacka om onödigt!

Igår var nu i alla fall då min första vardag ensam hemma sedan Per började jobba igen, och det känns faktiskt helt ok! Det är såklart skönt med den avlastning man kan ge varandra när man är hemma båda två, men dagarna blir effektivare och enklare att planera när man är själv känns det som. Jag umgås med Tiam, och funderar ut vad som behöver göras hemma, och sen nästa gång han sover får man försöka ränna runt som ett jihu och göra de där grejorna man kom på behövde göras. And so it goes liksom. Förutom imorgon då, då lär jag ju också vilja sova när han sover gissar jag... Hur som helst så hann jag inte riktigt allt jag hade tänkt i alla fall, men av en trevlig anledning. Det blev fika med Lina och Karin & the kids på eftermiddagen, så jag hann inte handla, vilket slutade med att Per fick åka och göra det när han kom hem. Jag "Per-säkrade" listan (det innebär att skriva ut tex hur många liter mjölk och vilken sorts yoghurt, inte bara "mjölk" och "yoghurt"), och off he went. Jag fick mig i vanligt ordning ett gott skratt när han kom hem med en färdigpackad påse potatis (på listan stod "potatis mycket, ej i påse) och undrade hur man annars skulle köpa potatis, det finns ju inte i kartong liksom, samt en Apetina fetaost i tärningar (på listan stod "fetaost i bit").. "Men det ÄR ju bitar"... :-)

Idag var jag och Tiam i Göteborg, eftersom jag var tvungen att gå till tandläkaren där. Kändes hyfsat onödigt att dra iväg med barn och allt tio mil för att gå till tandis, så nu har jag i alla fall avslutat det hela där och kommer gå här i Falkenberg i fortsättningen. Nåja, jag passade i alla fall på att träffa Eva och Hilma nu när vi ändå var där. Hilma har blivit så stor, hon både kryper och har fått tänder! Tiam är ju en storkille han med, han sitter i barnstol nu när vi är på café, både i måndags på Stålboms och idag i Göteborg. Funkar toppen, plus att då får jag dricka kaffe som jag vill.. super! Tiam ville i vanlig ordning inte ligga ner i vagnen när han inte var trött, men vis av erfarenhet så hade jag laddat upp med en massa filtar i packkorgen som jag kunde palla upp honom med när han inte ville ligga längre. Tandläkaren blev också en upplevelse. Tiam fick sitta och leka med en skallra medan jag röntgades, och sen fick han komma in och stå i mitt knä medan de körde den vanliga "1-2, 1-3... 1-8 saknas"-prylen. Han verkade tycka att det var omåttligt roligt att mamma gapade och gapade och nån pillade henne i munnen hela tiden. Skulle dock inte rekommendera det under en hel rotfyllning eller så. :-)

Imorgon väntar besök hos BVC, torsdag lunch med Lina & Ellen samt Karin & Filip och sen till helgen kommer min Lisa!! En bonus var också att Erika ringde igår och ville komma ner på lördag, så då kommer hon och Björn med! Enda problemet är när vi ska hinna städa innan dess...

Ringde kyrkan igår och försökte fixa med dopet. Visade sig vara lättare sagt än gjort. Nå, nu har jag fått korn på en annan kyrka, så imorgon blir det nytt försök. Börjar bli lite bråttom, har ju en hel hoper släktingar som står och trampar och försöker boka billiga biljetter.. Målet är att det ska vara bestämt innan veckan är slut i alla fall, så håll ut kära släkt, besked kommer snart!

Hemma igen

Nu är vi hemma igen och det är SÅ SKÖNT!! Vi har haft en fantastisk semester, men det är riktigt nice att komma hem också. Tack till alla er som vi har fått äran att hänga med under den gångna månaden!

De resterande dagarna i Uppsala spenderade vi med att shoppa lite, äta indiskt (jag passar på när Per inte är med, för han tycker inte om det), dricka massa te och mysa i soffan på kvällarna. Det blev faktiskt en hel del shoppat åt Tiam, mest kläder, men det behöver han. Han är redan på storlek 68, 62 passerades i ett nafs!

När vi var på Gränby och shoppade så vägrade Tiam rätt och slätt att ligga ner i vagnen. Han vill ju bara sitta eller stå nu hela tiden, och så även i vagnen visade det sig. Sagt och gjort, det var bara att palla upp honom så gott det gick med filtar och kuddar så att han fick sitta upp och kolla på folk och leka med sina leksaker, och då var han hur nöjd som helst!


Tiam softar i vagnen

Igår flög vi ju sen hem, och det var ju lite spännande sådär. Skulle det bli en skrikfest utan dess like, eller skulle det bli smooth sailing? Tiam valde - i vanlig ordning - att sköta sig utmärkt. Jag hade honom i sele på flygplatsen (framåtvänd, att sitta och bara kolla på mamma dög såklart inte längre), och sen på flyget satt han snällt i min famn och tittade sig omkring utan ett ljud. Flygvärdinnan kommenterade efteråt att det hade gått bra, och hon sa att det ofta var så med bebisar att antingen går det alltid bra eller alltid dåligt. Hoppas att hon har rätt... (ledsen i så fall för er som gjort en jobbig första flygresa..) På Halmstad flygplats möttes vi sen av en pappa som längtade massor efter sin lille son. Och mig tror jag, i alla fall litegrann. :-)

De senaste dagarna har Tiam även börjat prata väldigt högljutt och testa olika (skrik-)ljud. Det är gulligt och ofta ganska roligt, men ibland kan det vara lite opraktiskt. Tex när man ska försöka prata vuxna emellan samtidigt.. (Eller hur Jocke och Karin :-) Hur som helst så verkar han gilla det, och blir glatt överraskad när han lyckas med nåt nytt ljud.

Vi har också haft premiär med bumbon. Tiam har blivit så stadig i nacken nu, och vill ju bara sitta upp hela tiden, så det blev perfekt med bumbon. Så här stilig var han i den:


Tiam i bumbon

Sist men inte minst så har vår son även vänt sig från mage till rygg idag för första gången inför två mäkta förvånade föräldrar!

Många framsteg har gjorts på sistone, men det verkar vara lite jobbigt att vara Tiam Hedberg just nu. Han har gnällt och grinat om vartannat igår och idag, men det är en "åskmolnsvecka" enligt boken, så det var väl väntat.

Att komma hem ledde naturligtvis också till nya långa att-göra-listor. Jag hade tex några räkningar som skulle betalats innan jul, en argsint människa från hem-pc-företaget som tyckte att jag borde ha svarat på hans brev om att han skulle komma och hämta tillbaka datorn (TROTS att jag ringt och förvarnat om att vi skulle vara borta en månad - dålig stil och dålig service), måste ringa prällen och prata dop, en mamma som snart fyller år, ett stycke dammigt hus, ett tomt kylskåp osv osv... Nu minns jag varför det var så skönt att vara på semester...

Uppsala

Nu har jag varit i Uppsala sen i måndags. Resan ner gick rätt så bra, även om den första etappen Lule - Övik var lite småkämpig. Tiam tycker tydligen bättre om att åka bil på förmiddagen, och eftersom vi startade från Lule först vid halv tre på eftermiddagen så var det en del grin och gnäll längs vägen. Vi sov på hotell i Övik, jätteskönt i jämförelse med den stugby vi först övervägde. Etapp två ner till Uppsala gick desto bättre. Vi startade vid halv åtta på morgonen, och då gick det hur bra som helst. Tiam sov mestadelen av vägen, bara några små knyst just den sista biten innan Uppsala.

Väl framme i Uppsala har vi mest myst och blivit bortskämda med mat, fika, mat, mer fika och sen lite te kanske. Har tagit en och annan promenad, men de har inte blivit så långa eftersom det varit så himla kallt de senaste dagarna.

Vi har även börjat försöka med att vända på Tiams dygn lite smått. Han har ju somnat vid tolvsnåret på kvällarna och sen sovit till tio på förmiddagen de senaste veckorna, vilket har passat bra under julhelgen, men nu är det dags att försöka få honom att ha lite mer normala tider. Sagt och gjort, igår väckte jag honom vid halv nio, och sen fick han inte sova mer än sina halvtimmar under dagen. Resultatet blev att han somnade vid 21.40 igår, precis som önskat. Har väckt tidigare idag också, så nu får vi se om det funkar även ikväll. Han har dock fått sova lite mer på dagen idag, eftersom han har varit supertrött, men jag hoppas att det funkar med tidig läggning ändå.

Idag har Per lämnat oss och åkt hem till snöiga Halland. Han börjar jobba imorgon på sitt nya jobb på Getinge, så han var tvungen att sticka hem lite tidigare. Jag och Tiam stannar här till på lördag, då vi ska flyga hem. Ska bli grymt spännande att se hur det går att flyga med lillen! Nån som har några bra tips när det gäller flygresor med spädisar?

Imorgon blir det en shoppingsväng på stan. Har värmt upp med lite shopping på Tradera ikväll, så att jag ska vara på g imorgon.. :-) Nej, skämt åtsido så är väl inte finanserna på topp efter en månads semester, Per konstaterade just att vi lagt ca 6000kr på bensin under den här nånaden on the road.. Men men, nån liten pryl till Tiam lär det säkert bli i alla fall!

2010

Nu är det alltså nytt år. Året när det ska planeras bröllop, Tiam ska fylla ett år, Per ska börja jobba igen, jag ska börja jobba igen (på nytt jobb hoppas jag), jag ska gå ner till min normala vikt, Sverige ska inte vara med i fotbolls-VM och en massa andra viktiga grejor.

Nyåret firade vi in i Klippen (utanför Hemavan för er som inte vet) tillsammans med kompisar från Lycksele. Det var ganska lugnt och skönt, vi var bara 7st + Tiam, men det blev livat och dans och allsång i alla fall. Tiam somnade runt halv elva, och sov sen som en stock genom allt stoj. Det var värre för mamma som gick och la sig vid halv två, men jag hade i alla fall lite skön allsång att lyssa på till Pers eurodiscoskivor.. :-)

På nyårsafton på dagen åkte vi lite snowboard i Hemavan, det var första gången på länge för mig som jag kunde åka "som vanligt". Förra säsongen var jag ju liksom tvungen att ta det lite lugnt eftersom jag var gravid. Vi hade tänkt åka in tidigt till backen för att få ut så mycket som möjligt av denna vår enda åkdag. Som småbarnsförälder ställer man ju liksom inga väckarklockor, sånt brukar ju ordna sig automatiskt liksom, men just den här dagen bestämde sig Tiam för att sova till klockan 10.53! Vår åkdag blev därmed inte riktigt lika lång som vi hade tänkt, det slutade med att jag fick tre åk och Per ett... Hur som helst så funkade det väldigt bra i alla fall, för vi hittade ett lekrum i lobbyn på Högfjällshotellet där det fanns sköna soffor, skötbord, micro och allsköns leksaker, perfekt att hänga där med Tiam medan den andra åker! Efter åkningen gick Per på after ski, medan jag och Tiam åkte och handlade julskum och julmust light och drog hem till stugan och myste!

Nyårsdagen åkte vi sen tillbaka till Luleå för att gå på 40+40-årsfest. Det var Danne och Ulli (bror + fru) som firades, och jag var ju därmed "tvungen" att hålla ett litet tal, dagen till ära. Jag tycker om att skriva tal, det är riktigt roligt, men det där att sen hålla dem är det värre med. Jag är inte bra på det, och att jag dessutom är så lättrörd gör ju verkligen inte saken bättre. Nåja, talet hölls och festen var trevlig. Innehöll både pop quiz och introtävling - yehoo!!

Just nu sitter vi i bilen (börjar kännas som att vi bor här) på väg mot Övik, där vi ska sova inatt. Imorgon blir det lunch i Gävle med Matte och Jessica, och sen till mamma i Uppsala för ett par dagar där med henne ocskå.

RSS 2.0