Mer lek än bokläsning på biblo... :-)

img_2253 (MMS)

Mer lek än bokläsning på biblo... :-)


Killarna myser i soffan. Tiam gick själv o...

img_2759 (MMS)

Killarna myser i soffan. Tiam gick själv o kröp upp hos Emrik. Sötisar!


T: jobbar du mamma? J: Ja, jag kollar lite...

img_9196 (MMS)

T: jobbar du mamma? J: Ja, jag kollar lite mail.  T: Vänta, jag ska fixa. (han springer iväg o jag väntar med spänning på vad som ska fixas) T: här mamma, du får jobba på min dator för jag ska spela lite Kalle kunskap.  J: jahapp...  What's left to say.. Det är uppenbarligen inte jag som bestämmer här..


Tiam vill bara ha macka om han får "en hel...

img_5707 (MMS)

Tiam vill bara ha macka om han får "en hel macka". Lilleman är lite känslig mot att dela saker.. Häromdagen bröt han ihop när jag skalade en apelsin och delade den på mitten. Vad som rör sig i hans lilla huvud är ett mysterium..


Några bilder från förlossningen


Sista magbilden från just innan vi åkte in, v.38+3.


I det där läget där man börjar bli allt mindre kommunikativ...


Hoppfull i väntan på den skitstora nålen rakt in i ryggmärgen. Sjukt egentligen.. säger något om smärtan kanske.


Trött men mycket nöjd!


Storebror på besök på BB. "Han är jättejätteliten!"

Nöjd tvåbarnsfar söndagsmyser i sängen med...

img_5129 (MMS)

Nöjd tvåbarnsfar söndagsmyser i sängen med sina två små.


Men oflyt!!

Asså det är inte rättvist... Första månaden när vi verkligen bara har en sjuklön o en mammapeng att leva på så går följande sönder:

1. centraldammsugaren
2. digitalboxen
3. tvättmaskinen

10 000kr på ett bräde! Men då antar jag att det innebär att vi snart kommer att ha en ohygglig tur på nån annan front va?

Annars så löper livet på rätt bra. Emrik sover, äter och bajsar, så där som bebisar ska, men jag är tacksam och glad varje dag när jag jämför med när Tiam var nyfödd och hur mycket tårar och förtvivlan som fanns då över att amningen inte fungerade. Allt känns liksom jättelätt nu i jämförelse. Har dock lite att anmärka på lillebrors dygnsrytm. Han gillar liksom mer att sova långpass på dagen.. Men det går bra ändå, han somnar direkt efter att han har ätit på natten så då får man ju klassa det som ok! Vi har det ju i och för sig rätt så lyxigt nu också... mamma är ju fortfarande här och agerar hushållerska och lekmormor för hela slanten så att jag och Per får vila. Värt GULD.

Igår var vi ute och åt bröllopsdagsmiddag på Källaren Laxen. Jättemysigt och god mat som vanligt. Vi skulle egentligen ha åkt till Halmstad och bott på hotell, spaat, och ätit middag, men det kom ju lite förlossningar och grejor emellan liksom! Emrik skötte sig hur som helst utmärkt på Laxen och sa typ två pip på tre timmar, så väluppfostrad han är :-) Vi skrattade lite åt att vi inte direkt skulle ha tordats ta med Tiam på restaurang när han var en vecka gammal.. man är lite coolare den här gången ändå.

När Emrik föddes

Här kommer en liten förlossningsberättelse om när Emrik föddes. Den är säkert lite trist för den som inte är intresserad av latensfaser och fostervatten, men å andra sidan är det ju frivilligt att fortsätta läsa.. :-) Jag kompletterar senare med lite bilder och så, har inte kameran i närheten så jag kan tanka ner dem just nu. Enjoy så länge! 

Måndagen den 6 februari började som vilken dag som helst. Jag lämnade Tiam på dagis ("neeeej, jag viiiiill inteeeee, jag vill [precis vad som helst] istället") och gick sen hem och skulle åka och besikta bilen tänkte jag. Väl hemma kände jag att jag hade rätt ont och nog helst ville lägga mig i badkaret istället, så jag väckte Per o han fick åka till besiktningen medan jag sjönk ner i ett stekhett bad.

 

När Per kom hem bad jag om Stanton-pizza till lunch (till hans stora glädje) så han åkte iväg ner på stan och köpte det. Efter lunchen vilade vi lite, och vid halv två-två insåg jag att jag faktiskt hade värkar som var något så när regelbudna och "klockbara". Inte farligt ont än, men inte det där förvärksmolandet heller.

 

Strax efter tre ringde jag mamma och förvarnade henne om att hon nog skulle få dra sig mot västkusten tidigare än planerat, och sen ringde jag Anna och berättade att de nog skulle få en liten nattgäst kommande natt innan mamma hunnit fram till Falkenberg. Per hämtade Tiam på dagis, och sen packade vi färdigt BB-väskan och en liten övernattningsväska till Tiam. Allt var rätt lugnt än så länge, och värkarna gick bra att andas igenom och kom nu med ca 4-5 min mellanrum.

 

När Per lämnat Tiam hos Anna o Jonas så åt vi lite, och sen kom jag på att jag kanske skulle ringa förlossningen och höra vad de tyckte att jag skulle göra. Visade sig att det var stört omöjligt att få tag på telefonnumret till förlossningen, det hade jag inte ens funderat på att ta reda på i förväg. (Lite skillnad från förra gången när jag hade det lagrat i alla telefoner, en lapp på kylskåpet och en i plånboken typ :-). När jag till sist lyckades komma fram så tyckte de att jag kunde komma in när jag ville, eftersom värkarna ändå var så pass kraftiga (hur de nu kunde höra det över telefon) och eftersom jag var omföderska oc h det kunde gå rätt snabbt. Jag hade tänkt mig att vi skulle kunna ta det lugnt en stund innan vi åkte in, äta mat och kanske kolla lite på tv eller så, men efter vi ätit blev det helt plötsligt 2 min mellan värkarna så då fick jag lite eld i baken ändå och vi åkte in.

 

I bilen lugnade värkarna ner sig igen, och det blev 6 min mellan, så då blev det en ganska lugn och fin resa till Varberg ändå, även om ingen kan påstå att det är skönt att åka över minsta gruskorn på vägen under tiden man tar en värk. Kl 18.15 är jag inskriven på förlossningen, och då var jag öppen 3 cm. Vi fick sedan klara oss själva ett par timmar, jag duschade och det gick jättebra att andas genom värkarna. Lite för bra till och med tyckte jag, och det stämde. När barnmorskan undersökte mig efter ett par timmar hade jag bara öppnat mig typ en halv centimeter till.

 

Efter någon timme till så känner jag till min fasa en bekant smärta smyga sig på i vänster sida... För er som kommer ihåg så var detta det absolut största problemet vid förlossningen med Tiam, att jag fick en nervsmärta i sidan som var långt värre än värkarna och satt i konstant. Inget morfin i världen kunde ta bort det, och det enda som hjälpte var när jag fick ryggbedövningen så småningom. Jag fattade ju direkt att det var samma sak som var på gång, och det var nog den enda gången under den här förlossningen som jag faktiskt fick lite panik. Hur skulle jag få dem att förstå att jag visste precis vad det var och att jag måste få EDA omedelbart för att få bort det?? Jag försökte förklara, men förlossningsläkaren bestämde sig ändå för att först ge mig morfin och vänta med EDAn tills jag var lite mer öppen. De ville även att jag skulle ta lustgas, men jag ville inte alls det den här gången. Med Tiam tog jag ju lustgas så det stod härliga till, men jag är jätteglad att jag inte ville det nu för jag var ju med på ett helt annat sätt nu när jag var helt klar i huvudet. Den här gången hjälpte faktiskt morfinet litegrann i alla fall, och livmodern slappnade väl av lite mer också, för sen kl 3 på natten var jag öppen 5 cm och fick ÄNTLIGEN min ryggbedövning som tog bort nervsmärtan och även stor del av värkarna. Toppen! :-)

 

Strax före halv fyra tog de hål på hinnorna så att vattnet gick. Och gick. Och gick.. Till och med barnmorskan var förvånad över hur mkt fostervatten jag hade, och det slutade verkligen aldrig... En timme senare satte de värkförstärkande och då minsann – 4cm till på en halvtimme! Som tur var... vid 7 cm kom nämligen krystimpulserna och alla som har provat vet ju hur lätt det är att stå emot dem... Kvart över fem var det äntligen dags att krysta och 5.27 kom älskade Emrik ut!

 

Han skrek direkt och det var det ljuvligaste läte man någonsin hört. Jag tror att det första jag sa var ”det blir inget akutrum den här gången”, det var så skönt att se att han verkade alldeles kry och arg som ett bi över denna plötsliga utfärd till den kalla och obekväma världen utanför. Han fick ligga på min mage tills navelsträngen pulserat klart och sen klippte Per den och allt var liksom väldigt lugnt och sansat på ett helt annat sätt än första gången. En jättefin förlossning på det hela taget!


Tiam o Totte roar sig med att göra snöänglar.

img_4689 (MMS)

Tiam o Totte roar sig med att göra snöänglar.


Premiärtur i vagnen!

img_4782 (MMS)

Premiärtur i vagnen!


Home sweet home...

Nu har vi äntligen kommit hem från BB, jätteskönt. Emrik ligger i vagnens liggdel och snusar, snart kommer han nog att vakna och suga sig fast vid mig i några timmar, det har liksom varit det senaste dygnets melodi. Jag ska skriva en liten mer sammanhängande historia, men nu har jag slut på ström i datorn så det får vänta liiite till! :-)

Far o son tar igen sig. Förlossningsberätt...

img_1582 (MMS)

Far o son tar igen sig. Förlossningsberättelse kommer snart! Allt har hur som helst gått bra.


Nöjd och glad när epiduralen har börjat ve...

img_8076 (MMS)

Nöjd och glad när epiduralen har börjat verka... Typ 6 cm öppen nu!


Guppigt värre

Tänk så många gupp det är på vägen mellan Falkenberg och förlossningen i Varberg. Borde plattas ut tycker jag... ;-)


Vid middagsbordet


Inget är som väntans tider...

Söndag. Idag på förmiddagen har vi äntligen haft besök av Tiams bästis Elin med familj och de har fått leka lite efter flera veckor av att vi inte setts pga diverse sjukdom och annat. Tiam har längtat så efter sin kompis och frågat efter henne mycket, så det var kul. Han betedde sig dessutom hyfsat ok hela förmiddagen utan några större trotsutbrott, även om lunchen spårade ur i vanlig ordning. Nu ligger han och pratar i sin säng och jag hoppas innerligt att han kommer somna några minuter i alla fall innan vi ska iväg på minisim, annars lär det bli en spännande eftermiddag...

Igår kväll blev också lite annorlunda mot vad som var tänkt. Per var iväg med några killar och bastade o åt middag, och jag hade laddat upp med en sats chokladbollar och fattigmansläsk (soda stream med saft i :-) och väntade in melodifestivalen. Men så ett tag efter sju så blev Tiam jätteledsen och klagade på ont i sina ben igen, så då fick han komma upp o hänga med mamma i soffan och kolla melodifestivalen medan jag försökte massera bort växtvärken. Mitt i detta så börjar jag dessutom få rätt onda värkar, var 20:e minut ungefär, så jag funderade lite på om det kanske var the real deal och om jag borde ringa hem Per. Det behövdes inte visade det sig, eftersom han redan var på väg hemåt, så efter melodifestivalen gick far o son och lade sig, men jag fortsatte klocka värkar och tittade på CSI-avsnitt efter CSI-avsnitt samtidigt som jag kollade upp tågbiljetter till mamma så att hon hade kunnat slänga sig på tåget på morgonen och komma och vara barnvakt.

Framåt småtimmarna kände jag dock att det började avta, eller frekvensen var densamma, men det kändes som att de inte var lika starka längre, så då försökte jag sova lite. Idag har jag haft ett par kraftiga värkar, men inget regelbundet och inget som jag bryr mig om i någon större utsträckning. Dock så är de allmänna känningarna fortfarande starka, jag undrar om lillebror verkligen vill vänta till nästa helg när barnvakten är planerad att anlända...

Haha, sliten, slitnare, slitnast.. Så ser ...

img_5077 (MMS)

Haha, sliten, slitnare, slitnast.. Så ser man ut när man sovit 5h på två dygn. Graviditetshormoner - leave me alone, jag vill SOVA på nätterna ju!


Familjen Rådström-Sidh på besök! Tiam guid...

img_1093 (MMS)

Familjen Rådström-Sidh på besök! Tiam guidar Tilde i babygymmet.


RSS 2.0